Menu

Torenflat Colmschate van de baan

College tegen plan Oostriklaan

De Stentor Maandag 20 maart 2006 - De woontoren van elf verdiepingen die Woonunie op de hoek Oostriklaan/Oostrikweg naast het spoor in Colmschate wilde bouwen komt er niet. Het college is het eens met de bezwaarmakers dat het bouwblok veel te omvangrijk is voor de buurt.

Het college weigert het bouwplan met 32 appartementen omdat het qua massa en volume niet past bij de grootte van het perceel. Bovendien vindt het college dat de inhoud van de inspraakreacties voor zich spreekt en sluit zich daar grotendeels bij aan.

Woningcorporatie Woonunie verzocht de gemeente om vrijstelling van het bestemmingsplan. De torenflat waarin 32 appartementen moeten komen past niet in het bestemmingsplan. De snelste manier om dan wel tot bouw te komen is een vrijstellingsprocedure. Dan moet het college echter wel volledig achter de plannen staan.

Veel kritiek

Vanuit de buurt is echter sinds het bekend worden van de plannen veel kritiek gekomen. Op een emotionele informatieavond oktober vorig jaar (=2005) lieten de omwonenden weten wat ze er van vonden: "Dan denk je dat je leuk woont en dan bouwen ze zo'n spektakel voor je neus". Enkele bewoners vergeleken het gebouw met complexen in de Bijlmer en een emotionele bewoner van de Stationsstraat was bang dat hij geen zon en licht meer in zijn woning zou krijgen. En een IJsseldaelbewoner: "Het gebouw stáát gewoon niet in het landschap. Het gaat er uitzien als een groot grijs hek. Met zo'n gebouw maakt de Woonunie zich belachelijk.

De gemeente ontving 135 inspraakreacties waarvan er één door meer dan tweehonderd mensen ondertekend was.

Burgemeester en wethouders hebben besloten geen medewerking te verlenen aan vrijstelling. Ze geven de bezwaarmakers op een heleboel punten gelijk. Zo vindt ook het college dat de parkeerruimte voor de appartementen een te groot gedeelte van de buitenruimte inneemt, en daarnaast, haast paradoxaal, het aantel plekken te klein is voor het aantal appartementen. Voor de 32 appartementen ware 38 parkeerplaatsen in het plan ingetekend. Bovendien is er voor het gebouw geen ruimte meer om mooie bomen te planten en dat vindt het college een bezwaar.

Alle insprekers ontvangen een brief van de gemeente met het besluit van het college van burgemeester en wethouders.


Uitslag van de Woontoren Poll op onze website

Honderden stemmen hebben een duidelijk beeld opgeleverd. Helaas waren er enkele bezoekers, die wel heel trouwe bezoekers van de Colmschate.Info website genoemd kunnen worden, die dubbele stemmen hebben uitgebracht. Wij weten wie dat geweest zijn, en zullen bij een volgende poll op onze website zorgen dat zij niet meer kunnen stemmen. Natuurlijk zijn de onderstaande resultaten niet gewijzigd, een uitslag is een uitslag, maar in werkelijkheid waren er meer mensen tegen de woontoren.


Opluchting over schrappen woontoren

De Stentor Dinsdag 21 maart 2006 DEVENTER - De bewoners van appartementencomplex het vlinderpark en IJsseldael aan de Oostriklaan zijn opgelucht over het feit dat B en W het plan voor een elf etages hoge woontoren pal voor hun woningen niet toestaan. "We wachten in spanning af waarmee Woonunie nu komt", meldt woordvoerder Ronald Aarsen.

Directeur Theun Oosterhuis van woningcorporatie Woonunie betreurt het dat het plan nu de prullenbak in moet. "Maar we zijn natuurlijk ook niet blind voor de emoties. We gaan ons nu bezinnen op een nieuw plan, met het streven binnen het bestemmingsplan te blijven. Met de woontoren was dat niet zo. Met het nieuwe plan zorgen we wel dat we erbinnen blijven. Dan hoeft er ook geen artikel 19-procedure te worden gevolgd".

IJsseldaelbewoner Ronald Aarsen van het actiecomité Stop bouw Woontoren, vindt het een goede zaak dat B en W naar de burgers hebben geluisterd. Woonunie had de woontoren gepland aan de Oostriklaan, vlak bij het appartementencomplex IJsseldael en de spoorlijn. "Wat ik wel opmerkelijk vind is dat de gemeente het plan met name vanwege de parkeerproblematiek heeft afgewezen. Dat was voor ons van secundair belang. Voorop stond de hoogte en de bouwmassa. Daar zegt het college minder over. Kennelijk willen B en W de mogelijkheid van een artikel 19-procedure om wijziging van de bestemming mogelijk maken niet meteen overboord gooien.

Het bouwplan bestond uit 32 appartementen. De omwonenden verzetten zich fel tegen het plan. Ook het college vond de bouwmassa te groot, maar oordeelde ook dat er te veel parkeerplaatsen waren ingetekend. Bovendien bood het ontwerp geen mogelijkheden om bomen te planten.


Wilt u het oorspronkelijke persbericht van october 2005 nog eens inzien, klik hier

icon history -1

Wist U dat?

  • dorp Colmschate deel uitmaakt van wijk5
  • Colmschate een langere historie heeft dan Deventer!
  • Het mooiste plein van Colmschate het Veldpaperplein is
  • U ook deze lijst kunt laten groeien, stuur een mailtje

Foto Impressie's

Wij zijn momenteel bezig het archief te vullen met foto's. De lijst "recent" zal steeds korter worden.

 
Opname
Voorwaarden
Informatie voor Webmasters
...
Over ons
Disclaimer