Menu

Wonen langs het spoor in Deventer Colmschate

Colmschate - 28 juli 2010: Voorlichtingsbijeenkomst

Voorlichtingsbijeenkomst

Wij nodigen u uit voor een informatie-bijeenkomst over de afwikkeling van het goederenvervoer per spoor via de IJssellijn. Ook wel bekend als de noordelijke aftakking van de Betuwelijn.

De bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 24 augustus om 20.00 uur in de Ichtuskerk, Holterweg 106-108,te Colmschate. De ontvangst is tussen 19.30 en 20.00 uur.

Voorkeursbeslissing

De regering en NS verwachten van "spoorboekloos rijden" een enorme stimulans voor het openbaar vervoer. In deze opzet rijden er op de meeste trajecten in de Randstad zes intercity's en zes stoptreinen per uur.

De ministerraad heeft op vrijdag 4 juni 2010 aangegeven hoe ze dit plan willen uitvoeren. Dit is de zogenaamde voorkeursbeslissing. In de Randstad is door het toenemend aantal reizigerstreinen minder ruimte voor goederentreinen. Deze moeten op andere trajecten gaan rijden.

De groei van het reizigers- en goederenvervoer per spoor kost tot 2020 4,6 miljard euro.

De gevolgen van dit plan van de regering

Op de IJssellijn (Elst - Deventer) gaan 40 tot 62 goederentreinen per dag rijden. Op de Twentelijn (Deventer - Oldenzaal) 52 tot 80 goederentreinen per dag. De goederentreinen worden langer (700 m) en zwaarder (van 15 naar 22.5 ton asdruk). Zij rijden voor een groot deel 's nachts.

Voor Deventer is een korte verbindingsboog voor goederentreinen tussen deze beide spoorlijnen gepland. De gemeente is geïnformeerd dat deze boog uit te voeren zou zijn als een zes meter hoge fly-over boven de Siemelinksweg en Holterweg van 1200 meter lang. Hiervoor moeten minimaal 10 huizen gesloopt worden.

Wat als deze plannen doorgaan?

Langs de IJssellijn en Twentelijn wonen 67.000 mensen binnen 200 meter van het spoor. Maar ook mensen die verder van het spoor afwonen zullen last van krijgen van geluidsoverlast, trillingen, gezondheidsproblemen (door slaapverstoring en geluidshinder), langere wachttijden voor overwegen, slechtere bereikbaarheid (ook voor hulpdiensten), gevaarlijke stoffen door de woonkernen, waardedaling van woningen, schade aan woningen, natuur en lokale economie.

RONA

Belangenorganisaties langs de spoorlijnen hebben zich verenigd in het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA). RONA wil zorgen voor meer leefbaarheid en veiligheid voor mensen die nabij de IJssellijn, Twentelijn en Twentekanaallijn wonen

Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat kan de voorkeursbeslissing "bogen op breed draagvlak van de provincies en de stadsregio's en is deze tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de sectorpartijen: ProRail, NS en KNV Spoorgoederenvervoer".

Veel lokale politici in de gemeenten langs de spoorlijnen weten echter van niets. Ook andere overlegpartners van het ministerie blijken niet op de hoogte. Ook de informatieverstrekking vanuit de overheden naar bewoners is tot op heden minimaal geweest. RONA heeft de afgelopen maanden informatie verstrekt aan bewoners, Tweede Kamerleden, Provinciale Statenleden en Raadsleden.

Landsdeel Oost (provincies Gelderland en Overijssel, Stadsregio's en gemeenten langs de lijnen) vindt de groei van het goederenvervoer op de IJssellijn "onvermijdelijk". Als voordeel wordt gezien "dat er veel geld beschikbaar komt". Het gaat echter ten koste van de leefbaarheid en veiligheid voor de bewoners. Het beschikbare geld is niet voldoende om dit te verbeteren. Kijk voor meer informatie op www.ijssellijn.info.

Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst op 24 augustus! Zorg dat u geïnformeerd bent!

Om de avond zoveel mogelijk in goede banen te leiden, stellen wij het zeer op prijs als u zich aanmeldt per email bij E. Broekman, wijkmanager Colmschate Zuid, e.broekman@deventer.nl.

De bijeenkomst is een initiatief van bewoners uit wijk 5 (Colmschate), belangenorganisatie RONA en de wijkaanpak. Wij heten u graag welkom op 24 augustus vanaf 19.30 uur in de Ichtuskerk.

Met vriendelijke groet,
Wijkteams van Colmschate Noord en Colmschate Zuid
Plaatselijk Belang Colmschate
Bewonerscommissie Sleutelbloem
Belangenorganisatie RONA

-einde persbericht-

Info:

Klik hier voor meer informatie over Plaatselijk Belang Colmschate

icon history -1

Wist U dat?

  • dorp Colmschate deel uitmaakt van wijk5
  • Colmschate een langere historie heeft dan Deventer!
  • Het mooiste plein van Colmschate het Veldpaperplein is
  • U ook deze lijst kunt laten groeien, stuur een mailtje

Foto Impressie's

Wij zijn momenteel bezig het archief te vullen met foto's. De lijst "recent" zal steeds korter worden.

 
Opname
Voorwaarden
Informatie voor Webmasters
...
Over ons
Disclaimer